Ágaprítók: Hasznos vagy haszontalan?

Ágaprítók: Hasznos vagy haszontalan?

Mostanság egyre elterjedtebbek az elektromos ágaprítók, amelyekkel a ház körüli gallyakat és kisebb faágakat tudjuk felaprítani. A kérdés, hogy szükségünk van-e ezekre valójában? Ebben a cikkben arról szeretnénk írni nektek, hogy hasznos lehet-e a háznál egy ágaprító készülék.

branches-color-dry-68254.jpg


Ősszel a lehullott ágak, gallyak egyre gyakrabban jelennek meg kertünkben, különösen egy nagyobb vihar után. A legelterjedtebb módszer az ágak eltüntetésére ezelőtt az égetés volt. Az ágakat felhalmozva a legtöbb kert tulajdonos elégeti a lehullott gallyakat, hogy megszabaduljon a halomtól. Persze ez is lehet praktikus módszer, ha egyáltalán nincs szükségünk faanyagra és nem bánjuk a kertben terjengő füstszagot vagy azt, hogy, az égetés helyén roncsoljuk a növényzetet. Azonban, ha kertünkben nagy gondot fordítunk a pázsit ápolásra és nincs felesleges földterületünk égetni, hasznos lehet beszereznünk egy ágaprítót. Egy elektromos ágaprítóval az extra famennyiséget hatékonyan és gyorsan felhasználhatjuk. Égetés helyett a vissza maradt fát több célra is használhatjuk, mint például tűzifa, komposzt vagy dekorációs elemekhez.

activity-adult-alone-1251178.jpg
Milyen gépet válasszunk? Ha ágaprító vásárlás mellett döntünk, érdemes megfontolni milyen célra vásároljuk és előreláthatólag milyen rendszerességgel fogjuk használni. Kertes háztulajdonosoknak udvaruk rendben tartására például nincs szükség ipari gépre. Azonban egy akár több hektáros, nagy földdel rendelkező gazdának szüksége lehet egy ipari teljesítményű gépre. Házi kert használathoz érdemes megnézni a gép teljesítményét és e-mellett a legfontosabb tényező az, hogy mekkora ágakat képes aprítani. Érdemes arra is gondolni, hogy a gép képes legyen aprítani a gallyakon maradt zöld leveleket is. A legfontosabb viszont az, hogy mekkora ágakat képes aprítani a gép.  Az otthoni kerti felhasználásra ajánlott gépek vágási átmérője átlagosan 4-6cm között mozog. Az aprított fa sokkal kevesebb helyet foglal, mintha egészben hagyjuk az ágakat, így ha például tűzifának szeretnénk eltenni belőle, spórolhatunk a hellyel és rendezetten tárolhatjuk a tűzifát.

apritottfa.jpg

Ha úgy döntünk, hogy ágaprítót vásárolunk ami egy igen hasznos eszköze lehet kertünknek, legyünk körültekintőek a gép teljesítményét és felhasználási lehetőségeit tekintve. Figyelni kell arra is, hogy nem minden gép jár együtt beépített kosárral, ezt némely gépnél külön kell beszereznünk. Az ágaprító megvásárlásakor érdemes még arra is figyelni, hogy mekkora a kosár ahova az aprított fa kerül. Ha ez túl kicsi, gyakran kell majd kiüríteni aprítás közben. Amennyiben otthoni használatra szeretnénk ágaprítót vásárolni, érdemes az ár-érték arányra törekedni, de ne essünk abba a hibába, hogy megvesszük a legolcsóbb terméket, ami talán meg sem felel céljainknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkert.blog.hu/api/trackback/id/tr8114272793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kreatív Kert

Kerttel kapcsolatos ötletek és tippek tárháza.

Friss topikok

  • PlázaMax: Bizony számos csodaszép bútor készíthető raklapból, de ne feledjük, ma már olyan kész megoldások v... (2020.07.26. 14:59) Raklap a kertben
süti beállítások módosítása