Tökös dolgok

Dísztökök betakarítása, kiszárítása és felhasználása

Szeptembertől egészen novemberig igen népszerű termény a dísztök, leginkább dekorációs célból, de ehető társaik persze fogyasztásra is népszerűek a hidegebb időben.  Ha tököt szeretnénk termeszteni kertünkben, akkor áprilisban kell elvetnünk magjait, hogy legyen ideje megfelelően kifejlődni.

A tök kúszó növény, így nem cserépben termelhető fajta. A tökfajták napos helyen érzik jól magukat és akár 5 évig is képesek termést hozni. Szép, egészséges terméshez jó minőségű földre van szüksége, trágyázni vagy tápanyagoldatokkal érdemes javítani a föld állagát.


decorative-pumpkins-3684896_1280.jpg


A dísztökök kisebb sárga és zöld, érdekes formájú termései nem evésre és főzésre szolgálnak, az ízük keserű, ám kiszárítva nagyon népszerű választás őszi dekorációhoz. A tökök betakarítása szeptemberben történik. Hogyan kell betakarítani a dísztököket? - Fontos, hogy a tökök akkor érettek meg a leszedésre, ha külsejük kemény, és megkopogtatva konganak. Emellett még fontosabb, hogy akkor kerülnek leszedhető állapotba, ha a száruk maguktól száradtak el. Az érett tököt le kell vágni egy kisebb szárral együtt. A vágáshoz használjunk metszőollót, vagy éles, nem recés kést. Mivel ha  tök szára megroncsolódik, nagy eséllyel nem tudjuk majd kiszárítani. Így a lehető legjobb megoldás, ha ollóval vágjuk le a szárat.

decorative-pumpkins-3684892_1280.jpg

Miért fontos, hogy elszáradt legyen a tök szára, mikor leszedjük? - Mert így nem jutnak be fertőző, mérgező anyagok a tök belsejébe és természetes úton ki tudjuk szárítani. 

Azzal azonban számolni kell, hogy a tök kiszárítása hosszas folyamat és egy jól szellőző, páramentes helyre kell tenni. Szárításkor érdemes a tököt fellógatni, amennyiben ezt nem tudjuk megoldani, forgatni kell, hogy minden oldalát egységesen érje a huzat vagy levegő. 

Mennyi ideig tart egy dísztököt kiszárítani: 2-6 hónap, a tök akkor száradt ki, ha megrázva a tökmagok kocognak a tök belsejében.

Tipp:  A tök alját tiszta és fertőtlenített hústűvel kiszúrjuk 3-4 helyen, hogy kicsit gyorsítsunk a folyamaton.

A dísztök színét tartósíthatjuk viasszal, de ha még élénkebb színt szeretnénk, festhetjük is.

halloween-display-3562367_1280.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkert.blog.hu/api/trackback/id/tr9214273293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kreatív Kert

Kerttel kapcsolatos ötletek és tippek tárháza.

Friss topikok

  • PlázaMax: Bizony számos csodaszép bútor készíthető raklapból, de ne feledjük, ma már olyan kész megoldások v... (2020.07.26. 14:59) Raklap a kertben
süti beállítások módosítása