Hogyan készítsük fel a kertünket a tél érkezésére?

Hogyan készítsük fel kertünket a tél érkezésére?

Az őszi időszak beköszöntével érdemes lehet előre gondolkozni és listába szedni teendőinket a tél érkezése előtt, ha tavaszra szép kertet szeretnénk egészséges növényekkel. A nagy hidegek előtt gondoskodjunk a növényekről, a pázsitról és a lehullott levelekről, ágakról. Kétség kívül az ősz igazán hangulatos időszak. Az őszi kert látványa egyfajta boldog nyugodtságot sugároz, ugyanakkor be kell látnunk, sok bosszúságot okozhat kertünk jövőre, ha elhanyagoljuk az őszi teendőket. Cikkünkben szeretnénk megismertetni önökkel az általunk legfontosabbnak vélt őszi teendőkkel és tippekkel azok megvalósításához.

 

A legfontosabb őszi teendők:

  1. A lehullott levelek eltakarítása: A lehullott leveleket leggyakrabban égetéssel tüntetjük el kertjeinkből. Ha úgy döntünk, elégetjük az összeszedett faleveleket, ezt érdemes azonnal meg is tenni. Ha csak napok, akár hetek múlva tudjuk elégetni, akkor győződjünk meg róla, hogy nem vették-e birtokba a kupacot apró állatok, mint például a sündisznó. A leghatékonyabb megoldás a falevelek komposztálása vagy felhasználásuk talajtakaróként. A lehullott levelek értékes anyagokat tartalmaznak. Komposztálhatjuk őket a földbe ásva esetleg egy kis szerves műtrágya hozzáadásával. Az elhullott levelek a föld alatt természetes módon lebomlanak és humusz-t képeznek. Ne feledjük, minél nagyobb a talaj humusztartalma, annál nagyobb a termékenysége is.

    abstract-autumn-autumn-leaves-213613.jpg
  2. Fűszellőztetés / Gyeplazítás: A rendszeres fűnyírás után visszamaradt fűmaradványok egy réteget képeznek a gyep felett. Az így kialakult réteg nedvszívó és szigetelő hatású, így nem hagyja lélegezni a füvet, valamint az értékes tápanyagok és a kellő mennyiségű víz sem jut át a fű gyökeréig. A gyeplazítás során eltávolításra kerül a szigetelő réteg és a földbe rést nyitva út nyílik a víz és más tápoldatok számára. A gyeplazítás legalább évente egyszer ajánlott, legalkalmasabb időpont erre a tavasz vagy a kora ősz.

  3. A metszés / Visszavágás: A kerti fákat egy évben kétszer kell metszenünk, különösen a gyümölcstermő fákat. Az egyik metszést ősszel a természetes elhalás időszakában kell megejteni, a másikat pedig tavasszal.  Az őszi metszéskor a fák ágait, a már lehajló gallyakat érdemes visszavágni, ám vegyük figyelembe, hogy a tél okozhat még károkat az ágakban, így nem szabad teljesen visszametszeni az ágakat, hiszen a tavaszi metszés során már nem lesz mit levágnunk.

    autumn-2759887_1280.jpg
  4. Az évelő növények felkészítése a télre: A telet átvészelő növényeket a fagyok előtt érdemes visszametszeni. (ennek mértéke persze a növény típusától függ) A metszés mellett gondolnunk kell a növények gyökereire is. Hasznos lehet a gyökérzetet erősítő tápot adni a növénynek vagy talajtakaróval elfedni a növény tövét.

  5. A kerti szerszámok téli tárolása: Ha kellőképpen tároljuk és megtisztítjuk kerti szerszámainkat, azzal növelhetjük tartósságukat. A kerti szerszámokat télen érdemes.

  6. Talajjavítás / trágyázás: A földet ősszel érdemes táplálni még utoljára a téli hideg időszak előtt.  A földet saját készítésű komposzttal is feljavíthatjuk, amit az elhullott levelekből és némi tápoldatból vagy műtrágyából készíthetünk. A trágyázás vagy egyéb tápanyagok bejuttatása a földbe tavasszal kifizetődő lesz kertünk számára.

  7. Őszi hagymás növények ültetése: A hagymás növények ültetését ősszel kell végezni megfelelő mélységre a földben. A hagyma méretéhez képest a növény fajtájától függően a hagyma kétszeresének megfelelő mélységre érdemes leásni.

    planting-865294_1280.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkert.blog.hu/api/trackback/id/tr2014305457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kreatív Kert

Kerttel kapcsolatos ötletek és tippek tárháza.

Friss topikok

  • PlázaMax: Bizony számos csodaszép bútor készíthető raklapból, de ne feledjük, ma már olyan kész megoldások v... (2020.07.26. 14:59) Raklap a kertben
süti beállítások módosítása