Láncfűrész választás

Láncfűrész választás okosan

A láncfűrész egy olyan motoros fűrész, melynek lehetnek elektromosak vagy benzin motorosak is. Ezeken kívűl találkozhatunk még akkumulátoros láncfűrésszel és specifikus ágvágó láncfűrészekkel is. Vásárlás előtt, mint minden terméknél szemelőtt kell tartani, hogy milyen célra szeretnénk majd használni a terméket?

 

log-building-340492_960_720.jpg

 

Az elektromos láncfűrészek jellemzően közepes teljesítményűek közepes és kisebb ágak vágására alkalmas. Mivel vezetékesek, így némileg korlátozott a mobilitásuk. Az elektromos fűrészek kevésbé zajosak és fenntartásuk klevésbé költséges mint benzines társaiké. Az elektromos fűrészeken belül azonban találhatunk vezeték nélküli akkumulátoros megoldást is. Az akkumulátor azonban nagyobb súlyt ad a fűrészhez így használata is nehezebb mint a könyebb vezetékes fűrészeké. 

A benzin motoros fűrészek közt legjellemzőbb a 2 ütemű benzines motor. A benzines motorok jellemzően 1-3 lóerősek, azonban nem ez a legfontosabb jellemzője. Nem csak a  teljesítményt kell néznünk fűrész választáskor, hanem a vágási szélességet vagy láncvezető méretet. Ez jelenti ugyanis azt, hogy mekorra fát tudunk elvágni vele.

A teljesítmény jelentős tényező abban az esetben ha sok vastagabb kemény fát szeretnénk feldolgozni a fűrésszel. Az átlagos teljesítmény jellemzően 2000-2500W között található amivel 30-45cm vágási átmérő jár. 

 ronkok.png

Ha ezek után is bizonytalanak vagyunk benne, hogy milyen láncfűrészt válasszunk:

Fontos tényezők:

  • Vágási átméerő/ Láncvezető hossz
  • Teljesítmény
  • Kivitelezés: Elektromos (vezetékes), Benzines (vezeték nélküli) Elektromos akkumulátoros (vezeték nélküli)

Mint minden egyes termék választásakor fel kell mérnünk, milyen célra keressük a terméket. Az átlag felhasználók számára, tüzifa aprításra házkörüli aprításra közepes méretű fák aprítására és feldolgozására alkalmas az olcsóbb elektormos vezetékes kivitelezésű láncfűrész.
Nagy mennyiségű fa feldogozására, fa kitermelésre minnél nagyobb teljesítmény szükséges. A kivitelezés tekintetében fontos még, hogy végezhetjük-e a munkát hosszabítóval, vezetékes eszközzel. Persze minnél nagyobb használatban van a  fűrész és minnél nagyobb fák feldolgozására használjuk annál fontosabb a láncvezető hossz vagy vágási átmérő is.

Íme pár láncfűrész amit érdemes lehet választani:

  1. RIWALL LÁNCFŰRÉSZ RECS 1840 (1800W): Vágáshossz: 40 cm, Súly: 4.92 kg

recs_1840.jpg

           2. McCulloch CSE1835 Elektromos láncfűrész (1800W): Vágáshossz: 35 cm, Súly: 3 kg

mc967_14_79-01.png

     3.  Riwall RAPS 2040 - AKKUS ÁGVÁGÓ (40 V): Vágáshossz: 20 cm, Súly: 3,20 kg
riwall_pro_raps_2040.jpg

 

 

       4. HECHT 45 BENZINES LÁNCFŰRÉSZ (2100W): Vágáshossz: 40 cm, Súly: 5,4 kg
hecht_45.jpg

      5. Al-ko Elektromos Láncfűrész 2400/40 (2400W): Vágáshossz: 40 cm, Súly: 5 kg


alko112808.png

 

 

Elektromos, Benzines vagy akkumulátoros láncfűrész: Melyik milyen felhasználásra alkalmas?

Mind a 3 fajtának meg van az előnye adott szempontok szerint. Alkalmankénti használatra, közepes méretű fákhoz az elektromos vezetékes fűrész vagy akkumulátoros fűrész tökéletesen alkalmas. Ha gyakran fűrészel nagyobb mennyiségű fát, akkor érdemes egy benzines láncfűrészt választani magas teljesítménnyel. Az akkumulátoros fűrészek pontosak, a mozgást nem korlátozzák. Vastagabb ágak vágására vagy kisebb fák felaprítására alkalmasak a töltős-akkus fűrészek.

 

Hogyan tisztíthatjuk meg a láncfűrészünket?

A láncfűrész tisztítása elég összetett kérdés mivel típusonként más és más tisztítást igényelnek. A tisztítást végezhetjük egyszerű kontakt tisztító spray-kkel amelyek alkalmasak a zsíros szennyeződések eltávolítására az elektromos eszközök és kapcsolók felületéről. Kapható néhol kifejezetten láncfűrész tisztításra alkalmas láncfűrész tisztító spray is. Érdemes lehet időnként a légszűrőt is tisztítani. A fürész port az elektromos részekről eltávolíthatjuk egy kefével vagy sűrített levegővel is. Így az alkatrészeket átfújva megszabadulhatunk a fűrészportól, kitisztíthatjuk a fűrész részeit amelyek korlátozhatják annak működését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkert.blog.hu/api/trackback/id/tr2214319275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kreatív Kert

Kerttel kapcsolatos ötletek és tippek tárháza.

Friss topikok

  • PlázaMax: Bizony számos csodaszép bútor készíthető raklapból, de ne feledjük, ma már olyan kész megoldások v... (2020.07.26. 14:59) Raklap a kertben
süti beállítások módosítása