Kreatív Kerti Zöldségek

Milyen kerti zöldségeket ültessünk tavasszal?

 

Igaz még csak most kopogtat a tél az ősz ajtaján mégis érdemes elgondolkodni azon, milyen zöldségeket szeretnénk ültetni és aratni kertünkben legközelebb. Sok zöldségnél, amit akár elsőre ültetünk, érdemes tájékozódni mikor várhatjuk, hogy leszüretelhessük. A konyhában az egyik leggyakrabban használt alapanyag a paradicsom, ami számos szebbnél-szebb és ízesebbnél-ízesebb verzióban létezik.

 

pexels-photo-1458694.jpeg

 

Sokszínű kerti zöldségek amelyeket, érdemes lehet kertünkben ültetni és a konyhánkban felhasználni:

  1. Spenót (Paraj): Mikor ültessük? -  A magokat tavasszal ültessük, olyan hamar amilyen hamar a föld felenged a téli fagyok után és művelhetővé válik. Akár késő nyáron, Augusztus- Szeptember elején is elültethetjük, ez esetben ősszel fogjuk tudni learatni. A kifejlett növény 10-30cm közötti magasságra nő meg, a levelei mérete változatos. Mire használhatjuk fel a spenótot? Krémek, Szószok, Mártásokhoz, Párolva köretként.

    spenot.png


  2. Lila Káposzta: A lila káposzta nem csak mutatós, de finom is. A káposztaféléket palántáról az év több részében is ültethetjük attól függően, hogy mikor szeretnénk learatni. Az ültetés leginkább attól függ, hogy korai vagy késői káposztanövényt ültetünk. A korai káposztát már Február- Március környékén elültethetjük cserépben, a megnőtt palántákat pedig Április- Május környékén ki is ültethetjük. A késői káposztát Júniusban ültethetjük, így ősszel arathatjuk majd le. A káposzta első évben hozza ehető termését, második évben pedig magot termel. Hogy mire használhatjuk fel, a lila káposztát nem kell bemutatni.


  3. Pac Choi: A kelfélék családjába tartozik, magyaros neve a Bordás Kel. A hidegtűrő zöldségfélék közé tartozik: kifejlett állapotban 3–5 °C-os fagyokat is elvisel. A Pac Choi vízigényes; száraz időben öntözni kell. A bordás kel alapvetően nem nyári növény, a perzselő meleget nem bírja. Érdemes félárnyékos, akár árnyékos helyre ültetni mivel rövidnappalos növény. Rövid, 60–80 napos tenyészideje után rügyszerű alakot képez, a szára rendkívül rövid marad végig.

    agriculture-crop-cultivation-95215.jpg
  4. A paradicsom az egyik legkönyebben termeszthető kerti növény, amit a konyhában hasznosíthatunk. A magokat márciustól április elején vethetjük el. A paradicsom nagyon könnyen csírázik, így palántázva ültethetjük ki később a kertbe. A kész paradicsomot felvágva a magokat eltávolítva külön vesszük a magokat, nem szükséges megtisztítani nyugodtan mehet a paradicsom leve kisebb húsa is a földbe. Fontos figyelni arra, hogy egy-egy cserépben egy paradicsom palántát ültessünk, vagy ládában legalább 15-20 cm ültető távolság legyen közöttük. A paradicsomot már azelőtt leszedhetjük, mielőtt teljesen megérett volna a zöld termés száraz szellős helyen bepirosodik és beérik a fogyasztásra. A paradicsom palánták, gyorsan kinőnek, amint a száruk elég erős, megáll, egy helyben átültethetjük végleges helyükre. A paradicsom tápanyagban gazdag és laza talajt igényel valamint rendszeres öntözést.

    growth-macro-plants-113335.jpg


    yellow-tomatoes-1671327_1920.jpg

  5. Paprika/ Chili: A paprika vagy chili igen közkedvelt kerti növény, palántaként vásárolhatunk belőle. A chili melegkedvelő növény beéréséhez 25-30fok körüli hőmérséklet szükséges. A chilit ültethetjük magból, palántázva. A palántái lassan nőnek, a magokat elvethetjük egy ültető tálcán és külön is ültethetjük őket amikor már 4-5 cm magasak és több levéllel is rendelkeznek. A chili napos helyen érzi jól magát, gazdag talajban ezért érdemes komposztot vagy tápoldatot adni a földjéhez.


    paprika-3659548_1280.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkert.blog.hu/api/trackback/id/tr5914319739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kreatív Kert

Kerttel kapcsolatos ötletek és tippek tárháza.

Friss topikok

  • PlázaMax: Bizony számos csodaszép bútor készíthető raklapból, de ne feledjük, ma már olyan kész megoldások v... (2020.07.26. 14:59) Raklap a kertben
süti beállítások módosítása