Gyepszellőztetés

Gyepszellőztetés

A pázsitápolásra nem csak nyáron kell gondot fordítani, ha tavasszal és nyáron is szép egészséges zöld füvet szeretnénk látni kertünkben akkor az év többi részében is gondoskodni kell a pázsitról.

gyep1.png

Fűnyírás során akkor is, ha a levágott füvet eltakarítjuk, marad némi hátralék, azaz fűnyesedék, ami a fű gyökerénél marad. Rendszeres fűnyírás során ennek száma növekszik, ami oda vezethet, hogy a fű nem tud kellőképpen lélegezni. Ha a fű nem lélegzik és a gyökere el van fedve a külvilágtól, többféle betegség is kialakulhat ilyen például a gomba. Azok számára akik jelentősebb füves területtel rendelkeznek, érdemes megismerni a gyepszellőtetés folyamatát, ugyanis szellőztetéssel tudjuk egészséges tartani a füvünket. Hogy mi is az a gyepszellőztetés? – A gyepszellőztetés során géppel vagy anélkül eltávolítjuk a rendszeres fűnyírás során keletkezett fű maradványokat, ami egy egységes réteget képez a fű gyökere felett. A fű elhalt növényi részei egy úgynevezett filcréteget hoznak létre, ami elzárja a fű gyökérzetét az értékes tápanyagoktól és a csapadéktól is. A szellőztetés során eltávolítjuk a filc réteget és meglazítjuk a talajt a fű gyökere közelében, lyukakat hagyva a földben, melyen keresztül bejuthatnak a tápanyagok. Találhatunk a piacon gyepszellőztető gépeket amik szinte teljesen olyanok mint a fűnyírok, főként külsőre. A benzines vagy elektromos gyepszellőztetők mellett léteznek egyszerűbb manuális megoldások is mint a levegőztető, gyepszellőztető gereblyék. Ebben az esetben saját magunknak kell elvégezni a munkát és a gyeplazító gereblyével végig menni a fűterületen amit levegőztetni szeretnénk. Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a pázsitunk egészséges, sűrű és szép zöld a gyepszellőztetés kötelező jellegű tevékenység.

animal-animal-photography-breed-1446975.jpg

A gyepszellőzetést egy évben kétszer érdemes elvégezni (ősszel és tavasszal), így egész évben egészséges pázsitunk lehet. A szellőztetést közvetelnül fűnyírás után kell elvégezni, majd ha a gyeplazítóval is végigmentünk a pázsiton, műtrágyát vagy egyéb tápanyagot jutatthatunk a fűbe. Ezt követően érdemes egy locsolást is végezni, hogy a műtrágya vagy más tápanyag beszivárogjon a talajba.

Tipp: Használhatunk mohaírtó gyeptrágyát, ami segít elkerülni a mohásodást. Köztudottan a gyep egyik legnagyobb ellensége a mohásodás.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkert.blog.hu/api/trackback/id/tr5714271619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kreatív Kert

Kerttel kapcsolatos ötletek és tippek tárháza.

Friss topikok

  • PlázaMax: Bizony számos csodaszép bútor készíthető raklapból, de ne feledjük, ma már olyan kész megoldások v... (2020.07.26. 14:59) Raklap a kertben
süti beállítások módosítása