Erkély, Terasz vagy kis városi kert

Városi kertészkedés

Kertészkedni mindenhol lehet erkélyen, teraszon vagy kisvárosi kertünkből is kihozhatjuk a maximumot. Ha csak erkéllyel vagy terasszal rendelkezünk  az nem jelenti, hogy ne élhetnénk kertészkedési szenvedélyünknek. Az erkélyünk vagy teraszunk is megfelelő hely lehet a kertészkedéshez.

 

Az sem lehetetlen, hogy saját zöldségeket vagy más növényeket gondozzunk az erkélyünkön, ám ehhez fontos lehet még az is hogyan helyezzük el a növényeket. A nyári meleg az elmúlt években is extrém fordulatokat vett. Nem minden növényt tehetünk ki a közvetlen perzselő napfénynek. Ilyen például a paradicsom, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy az erkélyen neveljük, főként a koktél paradicsom apróbb mérete miatt.

Vannak azonban, olyan növények is amelyek igazán jól tűrik akár a perzselő napot is. Ilyenek a mediterrán növények, a mediterrán fűszernövények. Célszerű a fűszernövényeket és a citrusféléket külön ültetni. Ha bazsalikomot szeretnénk nevelni, ültessünk mellé rozmaringot vagy oreganót. Citrusféléket pedig szintén együtt neveljük, a citrusfélék mellé viszont nyugodtan ültethetünk csalánféléket mint például a Menta.

building-3728604_1280.jpg

Mely konyhai növények lehetnek alkalmasak, arra hogy az erkélyen neveljük őket?

Fűszerek: kakukkfű, rozmaring, menta, oregano, bazsalikom, koriander, petrezselyem
Zöldségek: paprika, saláta, paradicsom
Gyümölcsök: eper, citrom

balcony-plants-3426042_1280.jpg

 

Mit tehetünk azért, hogy a növényeink a balkonládákban is ragyogjanak?

A balkon ládákban vagy teraszon nevelt növényeink épp olyan törődést igényelnek mint a kerti növények és manapság ehhez már mindent meg is találunk. Az erkély növények földje is igényel törődést. Ne hagyjuk, hogy a cserepekben vagy ládákban lévő föld teljesen összekeményedjen. Időnként érdemes egy kis gereblyével megmozgatni a növények tövénél lévő földet így út nyílik az esőnek és más tápláló anyagoknak is. A növények elhullott, lemetszett növényi részeit is vissza forgathatjuk a földbe egy kis friss termőfölddel vagy komposzttal. Időnként szintén érdemes a földet megújítani és új földet keverni a növényekhez.

Ősszel még a téli fagyok beköszönte előtt azonban a nem évelő növényeket be kell hoznunk az erkélyről és új helyet találni nekik a lakásban átmenetileg. Helyezzük őket lehetőleg naposabb helyre ahol átvészelhetik a telet.

Nyári gondoskodás:

A cserepes vagy balkonláda növények nyáron több locsolást igényelhetnek mint ősszel. Azonban sajnos az is megeshet, hogy túllocsoljuk a növényeket nagy lelkesen. Honnan tudjuk, hogy túllocsoltunk?

A túllocsolás legszembetűnőbb jele a sárgulás: sárga levelek, sárga szárak. Ezen kívül megeshet, hogy a föld penészedik vagy teteje fehér lesz.

Egy nagyon jó kis termék városi kertészeknek: Gardena City gardening készlet.

ga410-0749.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkert.blog.hu/api/trackback/id/tr7814311327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kreatív Kert

Kerttel kapcsolatos ötletek és tippek tárháza.

Friss topikok

  • PlázaMax: Bizony számos csodaszép bútor készíthető raklapból, de ne feledjük, ma már olyan kész megoldások v... (2020.07.26. 14:59) Raklap a kertben
süti beállítások módosítása